ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΑ 101 ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ 23-9-2023





Στην Έδεσσα το Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου 2023 το απόγευμα στην πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης πραγματοποιήθηκε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό αφιέρωμα για τα 101χρόνια μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή


με την συνεργασία των Συλλόγων Μικρασιατών Ν.Πέλλας «Η Μπίγα», του Συλλόγου Ποντίων Έδεσσας «Θόδωρος Γαβράς», του Συλλόγου Ανατολικαθρακιωτών Ν. Πέλλας και της Θεατρικής Ομάδας ΜΕΘΕΞΙΣ με την υποστήριξη της ΔΗΚΕΔ Εδεσσας .
Πρίν την εκδήλωση στο μνημείο που βρίσκεται στην πλατεία τελέσθηκε τρισάγιο από τον Πάτερ Χριστόδουλο και στη συνέχεια συνέντευξη έδωσαν οι Πρόεδροι των δύο πρώτων Συλλόγων ο Στράτος Καφετζής και ο Γιάννης Γαβρηιλίδης.


Ολο το βίντεο της εκδήλωσης αφιέρωμα στην μνήμα για τα 101 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής.

 

100 + 1 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή
Στον απόηχο μιας επιτυχημένης εκδήλωσης
“Η άφιξη και εγκατάσταση των προσφύγων επηρέασε βαθιά κάθε πτυχή της ζωής, κοινωνική, πολιτική, πολιτισμική. Κατάφεραν να επιζήσουν και να δημιουργήσουν. Μπόλιασαν τη νέα πατρίδα, τη μητέρα Ελλάδα, με τον πολιτισμό τους, τη μουσική τους, τη γαστρονομία, τη μόδα, την εκπαίδευση. Με τις αντιλήψεις τους και τις πολιτισμικές τους αξίες, εμπλούτισαν τη μέχρι τότε κλειστή Ελληνική κοινωνία. Ο ξεριζωμός εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων από τις πατρογονικές, επί χιλιετίες, εστίες της Ιωνικής και της Αιoλικής γης, σε συνδυασμό με τον διωγμό των Ελλήνων του Πόντου και τη συρρίκνωση του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης, αποτελεί πληγή που δεν επουλώθηκε στην εθνική μας συνείδηση, ούτε πρόκειται να επουλωθεί σε ορατό χρόνο. Οι αλησμόνητες πατρίδες, ο διωγμός, οι εκατόμβες των θυμάτων, ο ανθρώπινος πόνος, η προσφυγιά, οι οικογένειες που χωρίστηκαν και χάθηκαν, αλλά και η ενσωμάτωση σε μια καθημαγμένη ελληνική κοινωνία αποτελούν βιώματα που είναι ζωντανά και σήμερα. Βιώματα που αποτελούν συστατικά στοιχεία της σημερινής ταυτότητας της χώρας. Οφείλουμε να τα τιμάμε, να τα σεβόμαστε και με κάθε τρόπο να κρατάμε άσβεστη τη μνήμη τους”
Εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, επίσημοι καλεσμένοι, οι Αρχές του τόπου αλλά και πλήθος κόσμου κατέκλυσαν την πλατεία Χρυσοστόμου Σμύρνης στον Α' Συνοικισμό της πόλης από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου 23 Σεπτεμβρίου, όπου σε κλίμα κατάνυξης και συγκίνησης, παρακολούθησαν την εκδήλωση τιμής και μνήμης που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μικρασιατών Ν. Πέλλας “Η Μπίγα” σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ποντίων Έδεσσας “ Ο Άγιος Θεόδωρος Γαβράς” και τον Σύλλογο Ανατολικοθρακιωτών Ν. Πέλλας, με αφορμή την συμπλήρωση 101 χρόνων από την καταστροφή της Σμύρνης.  
Αποτίοντας φόρο τιμής στα θύματα της Γενοκτονίας των Ελλήνων Μικράς Ασίας, τελέστηκε αρχικά επιμνημόσυνη δέηση υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων στο μνημείο του Εθνομάρτυρα Άγιου Χρυσοστόμου Σμύρνης που κοσμεί την πλατεία. Ακολούθως, πήρε θέση στο βήμα η κα Κατερίνα Χ'αντωνίου, μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών και κηρύττοντας την έναρξη της εκδήλωσης κάλεσε τον Δήμαρχο της Έδεσσας κο Γιάννη Μουράτογλου, ο οποίος απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό.  Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών κος Στράτος Καφετζής καλοσορίζοντας το κοινό ενώ χαιρέτησαν με την σειρά τους τόσο ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ποντίων κος Γιάννης Γαβριηλίδης όσο και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ανατολικοθρακιωτών. Το σύνθημα τους κοινό: Ο Ελληνισμός ενωμένος τιμά, θυμάται, πενθεί, μαθαίνει.......
Η κα Χ' αντωνίου σύστησε την Θεατρική ομάδα ΜΕΘΕΞΙΣ, η οποία με την καθοδήγηση της κας Δέσποινας Οτουντζίδου, παρουσίασε Θεατρικό Αναλόγιο, το οποίο εκτός από αφηγήσεις, ποιήματα και δραματοποίηση, διανθίστηκε με προβολή βίντεο-ντοκουμέντα από την καταστροφή της Σμύρνης, την χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών υπό την μπαγκέτα του χοράρχη κου Στεφάνου Καλλιωτάκη ενώ καταλυτική υπήρξε και η παρουσία του Μουσικοδιδάσκαλου κου Παναγιώτη Σάρμα ο οποίος συνόδεψε υπό τον ήχο του κλαρίνου τους ηθοποιούς με αυτοσχέδιες μάλιστα μελωδίες.
“Μετά το 1922 τίποτα πλέον για τον Ελληνισμό δεν είναι το ίδιο.”  Με αυτά τα λόγια έκλεισε το Θεατρικό Αναλόγιο ο παρουσιαστής-αφηγητής του δρώμενου κος Γιώργος Μουστάκας και κάλεσε στην σκηνή την σκηνοθέτιδα, την οποία υποδέχθηκε το κοινό με θερμό χειροκρότημα
“Κάποιοι από σας αναγνωρίσατε την προσωπική βιωματική ιστορία των προσφύγων προγόνων σας. Κάποιοι ίσως ταυτιστήκατε με αυτές, Η αλήθεια είναι πως ήταν δύσκολη η επιλογή καθώς καθεμία από τις 60 καταγεγραμμένες ιστορίες είναι ξεχωριστή, τόσο διαφορετική αλλά τελικά και τόσο ίδια” ανέφερε ή ίδια στον χαιρετισμό της
Τα κείμενα εμπνεύστηκε η σκηνοθέτιδα από τον επετειακό τόμο που εκδόθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια της Μικρασιατικής καταστροφής από τον Σύλλογο Μικρασιατών με τίτλο “1922-2022 Ένας αιώνας μετά-Τεκμήρια και Μαρτυρίες”
“Η Δέσποινα πήρε το βιβλίο του Συλλόγου και μέσα σ' ένα βράδυ έκανε αυτό που είδατε. Εγώ έμεινα έκθαμβος και θέλω να σ' ευχαριστήσω δίνοντας σου αυτή την αναμνηστική πλακέτα μαζί με το βιβλίο στο οποίο σήμερα έδωσες ζωή” είπε ο κος Καφετζής εκφράζοντας με αυτό τον τρόπο την απόλυτη ικανοποίηση του από την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης
Η κα Οτουντζίδου έκπληκτη και φανερά συγκινημένη εξέφρασε με την σειρά της τις ευχαριστίες της προς την Διοίκηση του Συλλόγου Μικρασιατών τόσο για την πρόσκληση όσο και για την άριστη συνεργασία, τονίζοντας δε, πως ήταν χαρά αλλά και τιμή η συμμετοχή της Θεατρικής ομάδας ΜΕΘΕΞΙΣ στην εκδήλωση. Mε την υπόσχεση μιας νέας δημιουργικής συνεργασίας , ευχαρίστησε το κοινό και όλους όσοι συνετέλεσαν στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του Θεατρικού Αναλογίου, ειδική μνεία απόδωσε στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Έδεσσας και περιχώρων για την ευγενική παραχώρηση των τελάρων και των κοστουμιών. Η βραδιά έκλεισε με την χορωδία αφού προηγήθηκε χαιρετισμός από την Θεατρική ομάδα, αμφότεροι δε καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.
Το Θεατρικό Αναλόγιο παρουσίασε ο Γιώργος Μουστάκας και συμμετείχαν με αλφαβητική σειρά οι ερασιτέχνες ηθοποιοί:
Aπάζογλου Δήμητρα, Αράπογλου Αναστασία, Γαλανοπούλου Άννα, Γαλανόπουλος Χρήστος, Γιαννακούλα Δομινίκη, Γιοβαννούδα Αναστασία, Καλλιανίδης Κώστας, Κουβάτση Ράνια, Λιάκα Δέσποινα, Μιχαήλ Λίνα, Μπακάλη Κική, Παρίσκου Ραφαηλία, Σέξτου Μαρία, Ταπαζίδου Μελίνα, Τρίαντου Μαρία, Φωστηροπούλου Άννα, Χουιαρίδου Ντίνα και η μικρή Θένια Μητρία.
Υπεύθυνη παρασκηνίων-υποβολείο: Κατερίνα Μάρκου
Επικεφαλής Τεχνικής ομάδας: Πέτρος Κριαρίδης
Επιμέλεια-εγγραφή videos: Χρήστος Σταφίδας
Βιντεολήψη επεξεργασία Κώστας Δάμος-Edessablog

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΕΔΕΣΣΑΙΚΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ 2024 .........1000+1 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΕΔΕΣΣΑ 14-3-2024 - ΕΚΔΗΛΩΣΗ - ΟΜΙΛΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΩΝ ΝΕΦΡΟΠΑΘΩΝ

ΔΡΑΣΗ ΑΓΑΠΗΣ ΑΠΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΜΜΩΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΕΠΑΛ-ΕΚ ΈΔΕΣΣΑΣ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ 2024